Дослідження впливу конструктивних параметрів на коливальний процес приводу механізму підйому - Podoliak, О; Malinina, Yu (Машинобудування, 2019)
Розглянуті питання впливу конструктивних особливостей багатомасової механічної системи на коливальний силовий процес при перехідних режимах роботи механізму підйому стрілового самохідного крана. Дослідження проводилися числовими методами за допомогою математичної моделі, що описує перехідні процеси, що виникають у приводі механізму підйому автомобільного крана, оснащеного двигуном внутрішнього згоряння. З метою визначення впливу різних факторів на динамічні навантаження була побудована чотирьохмасова динамічна модель, яка володіє ідентичним енергетичним запасом з оригіналом. Реалізація моделі здійснювалася числовим методом Рунге Кутти. Динамічна навантаженість системи оцінювалася методом порівняльного аналізу графіків зусиль наведених мас приводу. Проведені дослідження показали, що амплітудно-частотну характеристику коливального процесу визначають в основному інерційно-пружні параметри системи, на коректування яких необхідно звертати особливу увагу при проектуванні для виключення таких негативних явищ, як резонанс і биття.