Вимірювання твердості в науковій періодиці - Lyapunov, A (Машинобудування, 2019)
Твердість є міра опору тіла проникненню в нього іншого тіла. Так визначає найдоступніший і поширеніший вид механічних випробувань матеріалів стандарт ASTM. Опис методів і результатів вимірів твердості, приведені в учбовій літературі і наукових статтях, часто не відповідають вимогам відповідних стандартів. Мета статті звернути увагу авторів на виконання вимог державних стандартів в області виміру твердості металів і сплавів при описі методів і вказівці результатів випробувань. Забезпечити порівнянність результатів вимірів, приведених різними авторами у своїх статях і правильність вибору умов випробування при вимірі твердості металів, особливо їх тонких шарів і покриттів. У статті приведені формули, по яких визначають твердість, і вказані правила оформлення результатів випробувань за Брінеллєм, Віккерсом, а також новому методу виміру твердості за Котречком. Приведені рекомендації по впровадженню методу виміру твердості за Котречком для отримання результатів аналогічних твердості по Віккерсу. Показаний метод виведення одиниці виміру твердості та вказана причина неточностей в позначеннях результатів вимірів. Умови проведення випробування (навантаження, параметри індентора та час додатка навантаження) потрібні при вимірі мікротвердості тонких шарів і покриттів.