ВИЗНАЧЕННЯ ОПОРУ ПЕРЕСУВАННЯ КРАНА ПІД ЧАС ЙОГО НАЇЗДУ НА ТУПИКОВІ УПОРИ - Isyemini, I (Машинобудування, 2019)
Забезпечення безпеки експлуатації вантажопідіймальних кранів потребує точного визначення горизонтальної сили при наїзді крана на тупикові упори, що унеможливлюють схід крана з рейок. Це потрібно для розрахунку буферних пристроїв, що гасять кінетичну енергію крана, та конструкцій тупикових упорів. Визначення горизонтальної сили наїзду буде більш точним, якщо при її розрахунках враховувати опір пересуванню крана. Для визначення опору пересуванню крана необхідно знати типорозмір крана, в яких умовах він працює, його кінематичні параметри. Умови, в яких працює кран, потрібні для визначення коефіцієнту тертя ковзання у вальницях ковзання ходових коліс і коефіцієнту тертя другого роду ходового колеса по рейці, оскільки ці коефіцієнти великою мірою залежать від забрудненості підкранових рейок, діаметру ходових коліс і типорозміру рейок. Уточнене значення опору пересуванню крана дозволяє визначати не тільки горизонтальну силу наїзду крана на тупикові упори, але й необхідну потужність електродвигунів, що забезпечить правильний вибір типорозміру двигунів, зменшуючи вартість механізму пересування, установлену потужність і витрату електроенергії.