Розрахунок коливань поворотно - ділильних столів агрегатованого обладнання при навантаженні вертикальними силами - Sychev, Yu (Машинобудування, 2019)
В статті пропонуються методи визначення власних частот коливань ділильних столів агрегатних верстатів, здобутих у результаті чисельно – аналітичного розв’язання диференційних рівнянь руху ділильного стола, як суцільної пластини. . Пропонована теорія, таким чином, дозволяє знайти спектр власних частот коливань пружної системи поворотного стола. якщо частота збурюючої сили співпадає з однією з власних частот коливань, наступає резонанс. Для лінійно – пружної системи в постановці лінійної теорії пружності амплітуди примусових коливань перетворюються у безкінцево великі. По справжньому так не буває. У всіх матеріалах існую внутрішнє тертя. Тому резонанси на високих гармоніках, як правило, не страшні. Для машинобудівних деталей гармоніки вище п’ятої – шостої до уваги не приймаються. Але резонанс на основному тоні або на перших гармоніках може вважатися причиною неминучої поломки.