РОЗРОБКА ФЛЮСУ ДЛЯ ГАЗОВОГО ЗВАРЮВАННЯ АЛЮМІНІЮ - Izotova, E.; Tischenko, A. (Машинобудування, 2019)
Метою розробки є створення флюсу для газового зварювання алюмінію, що забезпечує підвищення якості і пластичності металу шва і стабільне змочування поверхні присадкового пруктка і зварювальної ванни розплавленим флюсом за рахунок зміни його газошлакової системи. Для оптимізації газошлакової системи флюсу в його склад, що містить фтористий калій, хлористий літій, фтористий алюміній, додатково вводять фтористий ітрій 0,5-5 %. Істотність відмін складу флюсу полягає в невідомості використання у ньому фтористого ітрію в якості розкислювача і наповнювача флюсу. Флюси виготовлялися шляхом механічного змішування порошків фторидів і хлоридів у кульовому млині протягом 0,5-1 години до одержання однорідного по кольору складу. Перевірку зварювально-технологічних властивостей дослідних складів флюсів проводили при газовому (ацетиленокисневому) зварюванні пластин алюмінію марки А5 товщиною 5 мм. В результаті досліджень зварних швів виявлено що змочуваність зварювальної ванни рідким металом гарна. Шлаки легкоплавкі й не утруднюють ведення процесу зварювання розробок великого обсягу. Дефектів зварених швів немає. Впровадження запропонованого складу флюсу для газового зварювання алюмінію дозволить підвищити продуктивність праці зварювальників і якість виготовлення продукції зварювального виробництва за рахунок підвищення якості і пластичності металу шва і стабільності змочування поверхні присадкового пруктка і зварювальної ванни розплавленим флюсом.