РОЗРОБКА ЕЛЕКТРОДІВ ДЛЯ ЗВАРЮВАННЯ МІДІ - Kalin, N. (Машинобудування, 2019)
Метою роботи є створення електрода для зварювання міді з поліпшеними зварювальнотехнологічними властивостями і підвищення якості наплавленого металу, що забезпечуються за рахунок зміни системи розкислення, легування, шлакової і газової системи захисту металу шва компонентами електродного покриття. Вирішення поставленого завдання досягається тим, що для оптимізації системи розкислення і газошлакової системи покриття в його склад, що містить крейду, польовий шпат, металічний марганець, кристалічний кремній і плавиковий шпат додатково вводять чавунний порошок.Для досліджень використовувалися металеві електроди для ручного дугового зварювання, що виготовляються способом обпресування. В якості електродних стрижнів використовували мідний зварювальний дріт марок МТ по ГОСТ 859-2001. Для визначення якості наплавленого металу й зварювально-технологічних властивостей електродів робили заварку оброблення глибиною 10 мм і довжиною 100 мм із кутом розкриття 60° на пластині із міді марки М1товщиною 15мм. Зварювання робили електродами діаметром 4 мм на постійному струмі зворотної полярності. Сила струму 160-180 А. Попередньо проводили підігрів мідної пластини газовим пальником до температури 600-650оС. Високі зварювально-технологічні властивості електродів дозволяють виконувати зварювання електродугове зварювання мідних деталей і заварку дефектів у виливках, створювати зварно-литі конструкції із забезпеченням високої якості швів.