ПРИНЦИП ПОБУДОВИ ЄДИНОЇ КАРТИ КОНТРОЛЯ ЗА ТОЧНІСТЮ РОЗМІРІВ ВИРОБІВ МАШИНОБУДУВАННЯ - Lamnauer, N. (Машинобудування, 2019)
Розглянуті питання створення інструменту контролю якості виготовлення деталей за точністю розмірів з метою попередження появи браку. В результаті досліджень використано теоретичний апарат теорії ймовірностей та математичної статистики. Використання запропонованої загальної моделі розподілу лінійних розмірів деталей та знайдених оцінок її параметрів дозволяють знайти математичне очікування та дисперсію найбільшого вибіркового абсолютного відхилення від номінального розміру. На базі отриманих розрахунків будується карта контролю, що дозволяє визначити найбільшу величину, при якій необхідно провести зупинку в виготовленні виробів, не виходячи за границі поля допуску. Використання запропонованих результатів дає можливість визначити періодичність втручання в технологічний процес, де розкид лінійних розмірів з часом збільшується, а похибка в оцінці границь з кількістю вигтовляємих виробів зменшується. Отримані результати дозволяють управляти точністю виготовлення деталей машин при їх механічній обробці.