ЭФФЕКТИВНОЕ ПРИМЕНЕНИЕ СОВРЕМЕННЫХ ТЕХНОЛОГИЙ МЕХАНИЧЕСКОЙ ОБРАБОТКИ - Polyansky, V. (Машинобудування, 2019)
Теоретично визначено основні умови суттєвого підвищення продуктивності механічної обробки, які полягають в зменшенні умовного напруження різання (енергоємності обробки) до значення, при якому розрахункова максимальна температура різання стає менше температури плавлення оброблюваного матеріалу і з'являється можливість значного збільшення швидкості різання фактично без збільшення температури різання. Показано, що основними умовами зменшення енергоємності лезової обробки є застосування інструментів з синтетичних надтвердих матеріалів і збірних твердосплавних або керамічних інструментів зі зносостійкими покриттями, що характеризуються високою гостротою ріжучих лез і низьким коефіцієнтом тертя з оброблюваним матеріалом, а при шліфуванні – зменшенням інтенсивності тертя зв'язки круга з оброблюваним матеріалом. Експериментально встановлено, що застосування ріжучого інструменту зі зносостійким покриттям зарубіжного виробництва на операції свердління дозволило в 2 рази підвищити продуктивність обробки при забезпеченні високої якості оброблюваної поверхні.