ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ОБРОБКИ СКЛАДНИХ ФАСОННИХ ПОВЕРХОНЬ НА ОСНОВІ НЕЛІНІЙНИХ ФОРМОТВОРНИХ РУХІВ - Skorkin, A; Kondratyuk, O; Starchenko, O; Protopopova, A (Машинобудування, 2019)
Для продукції сучасного машинобудування характерне ускладнення конструкції деталей, включення в них поверхонь вільної форми. Пряме відбиття це знайшло й у виробництві технологічного оснащення, штампів, прес-форм, ливарних моделей і їм подібних виробів. При обробці таких деталей знімаються більші обсяги шарів, що зрізуються, пов'язані з одержанням складних просторових форм, у результаті чого спостерігається зниження стійкості дорогого інструмента, отже, зниження продуктивності процесу обробки. Підвищення зносостійкості різальних інструмент є однієї з важливих завдань технології машинобудування. Для підвищення ефективності обробки фрезеруванням складних фасонних поверхонь (СФП), застосовуються в основному методи, пов'язані з поліпшенням властивостей інструментального матеріалу, зміною складу й властивостей поверхневого шару інструмента, нанесенням тонкоплівних покриттів, зниженням шорсткості робочих поверхонь і поліпшенням умов експлуатації інструмента застосуванням СОТС. Одним з найбільш перспективних методів підвищення стійкості інструмента є використання способів обробки, при яких руху інструмента нелінійно погоджують таким чином, щоб це приводило до постійного зсуву ріжучої крайки інструмента щодо поверхні різання.