ВИЗНАЧЕННЯ МАКСИМАЛЬНОГО КУТА ВІДХИЛЕННЯ КАНАТУ НАБІГАЮЧОГО НА БЛОК - Fidrovska, N; Pisarzov, A; Vodolagsky, V (Машинобудування, 2019)
В статті розглянуті питання визначення максимального кута відхилення канату, який набігає на канатний блок. Довговічність канату в значній мірі визначається в залежності від кута відхилення, тому, що канат може переломлюватися на краю ручія. При вирішенні задачі визначення граничного кута відхилення канату на блоці або барабані виходять з умови, що канат залишає канавку або входить в канавку повільно і не отримує перелому на гребні. Дослідження, яке проведено в статті дало змогу отримати уточнене значення граничних значень кута відхилення канату в залежності від геометричних і жорсткістних параметрів канату і блоку.