РОЗРОБКА ЕЛЕКТРОДІВ ДЛЯ НАПЛАВЛЕННЯ РОБОЧОЇ ЧАСТИНИ МЕТАЛОРІЗАЛЬНОГО ІНСТРУМЕНТУ - Izotova , E. (Машинобудування, 2019)
Мета роботи полягає у продовженні строку служби металорізального інструменту шляхом наплавлення електродами легованими W, С, В, Ti і рідкоземельними металами (РЗМ), для підвищення теплостійкості й зносостійкості різцевого й штампового інструменту. Були виготовлені електроди із дроту Св-08А з рутил-фтористокальцієвим покриттям. У якості розкислювачів застосовували феромарганець і феротитан. Хром, молібден і ванадій уводили у вигляді феросплавів, а вуглець у вигляді графіту сріблястого й карбідів кремнію, титана й вольфраму. З метою зниження вартості електродів карбіди W, Ti, Si, а також кобальт уводили в шихту покриття у вигляді відходів від заточення твердосплавного інструмента зі сплавів Т30К4, Т15К6, ВК8 і ін. Покриття наносилися на стрижні пресовим способом. Для досліджень робили наплавлення розміром 80x20x20 мм. Твердість наплавленого металу перевіряли на поверхні восьмишарового наплавлення, виконаного для контролю хімічного складу наплавленого металу. Нагрівання наплавлень під загартування здійснювався в соляній хлорбарієвій ванні до температури 1225°С. Витримка при цій температурі становила 20 хв. Загартування проводилося маслі. Дослідження ріжучих властивостей наплавлень проводилося з використанням методу торцевого обточування. Електрод №1 призначений для зносостійкого наплавлення ріжучих крайок обрізних штампів. Електрод №3 призначений для наплавлення обрізних матриць. Електрод №2 для наплавлення робочої частини різців і ножів для різання металу. Зносостійкість різців наплавлених електродом №2 не поступається різцям, виготовленим зі сталі Р6М5. Стійкість же обрізних матриць зі сталі 45 із запропонованим наплавленням вище в 8-10 разів у порівнянні з матрицями зі сталі 5ХНМ.