ВИЗНАЧЕННЯ НАПРУЖЕНОГО СТАНУ ЛОБОВИНИ БАРАБАНУ ПІДЙОМНОЇ МАШИНИ - Fidrovska , N.; Lesоvezky K. (Машинобудування, 2020)
В статті розглянуто питання напруженого стану лобовини канатного барабану підйомної машини. Лобовина канатного барабану несе значне навантаження, тому що вона передає сили стиснення від обичайки барабана на опору-вал або вісь. Для розрахунків лобовини барабана використовують теорію пластин, проводять розрахунки міцності лобовини. Крім цього проводять перевірку додатково на стійкість. Ми провели уточнений розрахунок лобовини барабану з урахуванням змінності натягнення канату. По отриманим формулам провели розрахунок лобовини конкретного барабана і отримали напруження в лобовині. Проведений розрахунок показав, що дійсні напруження дуже незначні і встановлення ребер жорсткості на лобовині непотрібне.