Аналіз параметрів обробки при плоскому шліфуванні: АНАЛИЗ ПАРАМЕТРОВ ОБРАБОТКИ ПРИ ПЛОСКОМ ШЛИФОВАНИИ - Strelchuk, R. (Машинобудування, 2020)
В роботі наведено спрощені залежності для визначення основних параметрів шліфування, що дозволяють науково обґрунтовано підійти до розкриття складних кінематичних і фізичних закономірностей процесу шліфування. На основі отриманих залежностей проведено порівняння багато-прохідного і глибинного шліфування по шорсткості обробленої поверхні і продуктивності обробки. Показано, що перехід в область глибинного шліфування дозволяє одночасно підвищити продуктивність обробки і зменшити висоту мікронерівностей на обробленій поверхні. Теоретично доведено, що ефект глибинного шліфування обумовлений значним перевищенням сумарної площі рисок- подряпин, що утворюються на оброблюваної поверхні, над номінальною площею оброблюваної поверхні. В результаті дослідження встановлено, що фактична глибина шліфування стає більше номінальної глибини шліфування, яка встановлюється по лімбу верстата, тому для нормального протікання процесу шліфування фактична глибина шліфування повинна бути менше висоти виступання зерен над рівнем зв'язки круга.