ДЛЯ ЗВАРЮВАННЯ НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВИХ І НИЗЬКОЛЕГОВАНИХ СТАЛЕЙ - Kalin , N. (Машинобудування, 2020)
Метою роботи є створення електрода для зварювання низьковуглецевих і низьколегованих сталей в монтажних умовах, при використанні джерел змінного струму з малою силою струму і напругою холостого ходу. Це досягається тим, що для оптимізації системи розкислення і газошлакової системи покриття в його склад, що містить гематит, феромарганець, феротитан, тальк, глину, соду, доломіт і деревинне борошно, додатково вводять оксид міді і алюміній. Для досліджень використовувалися металеві електроди для ручного дугового зварювання, що виготовляються способом обпресування. Стрижні електродів виготовляли зі сталевого зварювального дроту марки Св-08А за ГОСТ 2246-70 діаметром 3 мм. Зварювання пластин із сталі Вст3сп проводилось у нижньому положенні на змінному струмі силою 60-80 А, у відповідності до вимог ГОСТ 9466. Проводили випробування зварювально-технологічних властивостей і механічних характеристик наплавленого металу. Механічні властивості наплавленого металу визначались на зразках у відповідності до ГОСТ 6996. Високі зварювально-технологічні властивості електродів дозволяють виконувати зварювання відповідальних конструкцій із вуглецевих і низьколегованих сталей на постійному і змінному струмі при використанні джерел живлення з напругою холостого ходу 50 В, а також виконувати монтажні шви у всіх просторових положеннях без утворення дефектів.