ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ЕЛЕКТРОДІВ З ОСНОВНИМ ВИДОМ ПОКРИТТЯ - Izotova , K. (Машинобудування, 2021)
Метою розробки є підвищення продуктивності і зварювально-технологічних властивостей електродів з основним покриттям, за рахунок використання залізного порошку в якості дешевого і ефективного наповнювача при зварюванні плавленням. Розроблено методику розрахунку показників продуктивності, що дозволяє визначити коефіцієнти наплавлення, розплавлення і інші параметри електродів з залізним порошком в покритті, в залежності від вмісту залізного порошку в покритті і режиму зварювання. Встановлено, що продуктивність розплавлення електрода в значній мірі залежить від співвідношення основних компонентів в покритті. Було визначено, що наявність в покриттях однойменних компонентів, але взятих в різних співвідношеннях, не визначає однакові зварювально-технологічні властивості електродів. При наявності в покритті більше 50% залізного порошку різко змінюються його теплофізичні властивості, в зв'язку з чим інакше, ніж в розглянутих вище двох випадках, змінюються характеристики плавлення електродів. Максимальне значення коефіцієнтів наплавлення і розплавлення отримані при 80% залізного порошку в покритті близько 15 г/Агод. Розроблено електроди з основним покриттям і залізним порошком на базі мінеральної сировини в Україні, що володіють підвищеними зварювально-технологічними властивостями і коефіцієнтом наплавлення до 15 г/Агод.