АНАЛІЗ МЕТРОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАННЯ ГІДРАВЛІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ ДЛЯ ЗАДАЧ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧОГО КЕРУВАННЯ - Kaniuk , G.; Mezeria , A.; Chebotarev , A.; Vasylets , T.; Fursova , T.; Kaniuk , M. (Машинобудування, 2023)
Вимірювання гідравлічних параметрів технологічних процесів (витрати рідини, напору та тиску) є одним із способів досягнення енергетичної ефективності в різних галузях промисловості, у тому числі на теплових, атомних та гідравлічних електростанціях при автоматизованому керуванні енергоблоками та окремими силовими установками (насоси, турбіни, теплообмінники та інше). Метою досліджень є аналіз метрологічних характеристик засобів вимірювання гідравлічних параметрів для завдань енергозберігаючого керування обладнанням теплових, атомних та гідравлічних електростанцій та визначення методів та засобів вимірювання, що дозволяють забезпечити практичну реалізацію принципів енергозберігаючого керування. Серед великої кількості методів вимірювання витрати особливе місце займають системи вимірювання витрати на базі змінного перепаду тиску. У статті показані основні напрямки, в рамках яких ведуться дослідження щодо покращення та підвищення ефективності методів вимірювання витрати рідини. Проведено аналіз кількісного розподілу методу змінного перепаду тисків та вимірювальних систем на його основі, розглянуто та проаналізовано ринок розподілу витратомірних систем. Діяльність показано, частка поширення традиційних технологій вимірювання витрати займає половину всього парку витратомірних засобів і систем. Проведено аналіз методів вимірювання витрати рідини та тиску (напору) та визначено методи, які є найбільш перспективними для застосування у завданнях енергозберігаючого керування установками електростанцій. Проведено короткий аналіз парку вітчизняних та зарубіжних витратомірів різного типу, наведено основні метрологічні характеристики засобів вимірювання. Зроблено висновок щодо доцільності застосування різних типів вимірювальних систем в інформаційно-вимірювальних комплексах автоматизованих систем керування енергоблоками електростанцій.