Експериментальні дослідження динаміки канату однокінцевого підйомника - Osypova, T (Машинобудування, 2019)
Установлено метод визначення напружено-деформованого стану елементів конструкції – метод електротензометріі, де чутливим до деформацій елементом є тензорезистор, підключений за відповідною схемою до реєструвальної апаратури. Наведено конструкція експериментальної моделі однокінцевий підйомної установки, що складається з тельфера, підйомного каната, моделі кліті з вантажем, демпфувального пристрої, вимірювальної пластини з активними тензорезисторами і модуля АЦП/ЦАП ZET 210, реєструвального напружено-деформований стан досліджуваного об'єкта. Отримано результати експериментальних досліджень, що свідчать про достовірність закономірностей, отриманих теоретичним шляхом, а запропонована конструкція демпфуючого пристрою з гумовими елементами ефективна. Коефіцієнт динамічності каната з урахуванням тільки дисипативних сил каната знаходиться в межах 1,94, застосування демпфуючого пристрою зменшує коефіцієнт динамічності в середньому до 1,345 в залежності від ваги кінцевого вантажу.