Дослідження особливостей окислення вуглецю при зварюванні - Kalin, N; Izotova, C (Машинобудування, 2019)
Метою даного дослідження є вивчення особливостей окиснення вуглецю, що використовується у складі чавунного порошку в якості розкислювача в електродних покриттях ільменітового виду. Швидкість окиснення графіту в покритті ільменітового виду у два рази нижче, чим вуглецю в Fe-C сплаві, що приводить до необхідності зниження його критичного вмісту в електроді. Тому неможливо повноцінно використовувати графіт у якості розкислювача у зварювальних електродах даного виду. Окиснення вуглецю Fe-C сплаву, має ряд відмінних особливостей. Він розчиняється при плавленні порошку в його металевій основі і вступає в реакції зневуглецювання на стадії краплі. При використанні чавунного порошку, у кількості не перевищуючому критичного для даної шлакової системи, навуглецювання наплавленого металу нема, що дозволяє використовувати його в якості розкислювача.