СПОСІБ ЗВАРЮВАННЯ ЧАВУНУ СТАЛЕВИМИ ЕЛЕКТРОДАМИ З ВИДАЛЕННЯМ ОБЛИЦЮВАЛЬНОГО МЕТАЛУ ШВА - Izotovа E (Машинобудування, 2019)
Метою роботи є підвищення якості металу шва при електродуговому зварюванні чавуну. Дослідження проводили при холодному зварюванні сірого чавуну сталевими зварювальними електродами на постійному струмі зворотної полярності. Наплавку облицювального шару розробки проводили сталевими електродами при максимальній силі струму з наступним механічним видаленням 0,5-0,7 висоти наплавленого металу з подальшим почерговим виконанням зварювання розробки сталевими електродами і наступним механічним видаленням 0,3-0,5 висоти кожного шару наплавленого металу до заповнення розробки металом і забезпечення посилення шва висотою 2-3 мм. В процесі зварювання контролювали температуру основного металу в навколошовній зоні, не допускаючи нагріву деталі вище 70 °С. Видалення металу шва проводили електричною шліфувальною машинкою. В результаті досліджень зварних швів пор, тріщин і інших дефектів в зварних швах і зоні термічного впливу не виявлено. Твердість металу шва не перевищувала 180-200 НВ і дозволяла легко проводити механічну обробку зварних швів звичайним металоріжучим інструментом. Багатошарове заповнення розробки приводить до відпалу зварного шва і зниженню твердості метала шва і навколошовної зони, що зменшує вірогідність утворення тріщин.