РЕЖИМНО-ПАРАМЕТРИЧНА ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ - Loveikin, V; Romasevych, Y (Машинобудування, 2019)
На основі прямого варіаційного методу Ейлера розроблено методику режимнопараметричної оптимізації технічних систем. Методика дозволяє знаходити оптимальні параметри системи, режимні параметри та режими руху системи, що у сукупності підвищує ефективність її експлуатації. Оптимізація режимів виконується за інтегральними та термінальними критеріями, які можуть бути нелінійними. Для знаходження мінімуму складної багатоаргументної функції, до якої зводиться задача режимно-параметричної оптимізації, пропонується використання евристичних методів знаходження екстремуму. На прикладі оптимізації режиму розгону двомасової динамічної системи визначено оптимальний характер зміни її швидкості, оптимальне переміщення системи протягом розгону та оптимальне значення приведеного коефіцієнта жорсткості, який зв’язує дві приведені маси системи. Проведені розрахунки показали, що використання запропонованої методики супроводжується зменшенням величини критерію у порівнянні із тим, яке отримано із використанням класичного варіаційного методу.