ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КЕРОВАНИХ ПАРАМЕТРІВ В ЗОНІ РІЗАННЯ НА ТОЧНІСТЬ ПРОФІЛЮ ОТВОРУ ПІД ЧАС ОБРОБЛЕННЯ ОСЬОВИМ ІНСТРУМЕНТОМ - Hordeev, A.; Lappo, I. (Машинобудування, 2019)
Метою роботи є дослідження робочих процесів у зоні різання під час оброблення отворів і розробка на цій основі практичних рекомендацій щодо підвищення точності оброблення отворів за рахунок зменшення похибки його профілю. Встановлено найбільш важливі вхідні параметри і визначено ступінь їх впливу на розподіл температури деталі в зоні різання під час оброблення отворів осьовим інструментом. Визначено основні методи усунення або мінімізації спотворення профілю отвору, які полягають в компенсації взаємного впливу різних параметрів на спотворення профілю деталі і диференціації величини найбільш важливих керованих параметрів по глибині отвору. Встановлено, що найбільше впливає на розбиття отвору швидкість різання. Підвищення швидкості різання в межах дослідженого інтервалу швидкостей призводить до збільшення розбиття отвору через збільшення інтенсивності теплових потоків і збільшення температурних деформацій інструменту та деталі. Збільшення глибини різання та подачі також сприяє збільшенню розбиття отвору, проте їх вплив менш істотний.