СПОСІБ КРІПЛЕННЯ ТРУБ ДО ТОНКОЇ ТРУБНОЇ РЕШІТКИ КОЖУХОТРУБЧАТОГО ТЕПЛООБМІННИКА - Deryabkina , E. (Машинобудування, 2019)
Проведено аналіз конструктивних особливостей і способів кріплення труб до трубних решіток кожухотрубчатих теплообмінників. Досліджені переваги використання стикового зварного з'єднання торця труби з торцем відбортованого отвору тонкої трубної решітки. При цьому підвищуються вимоги до точності відбортовки для забезпечення строгої совісності і перпендикулярності торця до вісі труби. Розраховані розміри відбортовки отворів під труби діаметром 38×2 мм, діаметр отворів і шаг розташування їх на трубній решітці зі сталі 12Х18Н10Т товщиною 2-3 мм і діаметром 1000 мм. Розроблено принципову схему установки і зварювального пальника для автоматичного зварювання труб устик з відбортованими отворами в трубних решітках. Відпрацьовано технологію одержання якісного стикового з'єднання труби з тонкою трубною решіткою с використанням аргонодугового зварювання електродом, що не плавиться, без присадки. Приведені параметри режиму зварювання, що забезпечують задовільне формування зварного шва. У результаті проведених досліджень встановлена принципова можливість одержання якісного стикового зварного з'єднання труби з відбортовкою отворів аргонодуговим зварюванням електродом, що не плавиться, використання якого дозволить підвищити якість приварювання і можливість контролю зварних з'єднань, зменшити на 20 мм довжину труби і, відповідно, металоємність кожухотрубчатих теплообмінників.