РОЗРОБКА ЕЛЕКТРОДНОГО ПОКРИТТЯ ДЛЯ ЕЛЕКТРОДУГОВОГО Р1ЗАННЯ - Izotova , E. (Машинобудування, 2019)
Метою розробки є створення електрода для електродугового різання металів і сплавів, що забезпечує підвищення продуктивності різання і покращення якості металу в зоні різу за рахунок зміни газошлакової системи електродного покриття. Для оптимізації газошлакової системи електродного покриття в його склад, що містить мармур, глину, слюду, соду, калій хромовокислий і гематит додатково вводять оксид міді. Результатом розробки нового складу покриття є забезпечення високих технологічних властивостей спеціальних електродів і покращення якості металу в зоні різу. Оксид міді збільшує кількість виділеного кисню у зоні плавлення металу, що підвищує продуктивність процесу різання. Технологія виготовлення електродів з розробленим складом покриття не відрізняється від серійної, яка використовується для аналогічних електродів. Для перевірки технологічних властивостей і якості металу в зоні різу була проведена різка маловуглецевої сталі 20, чавуну марки СЧ 21 і нержавіючої сталі 12Х18Н10Т. Товщина зразків становила 10 мм. Результати перевірки технологічних властивостей електродів і якості металу в зоні різу показують, що забезпечується підвищення продуктивності різання на 30%. Якість металу в зоні різу висока, тріщин і інших дефектів не виявлено. Твердість металу на поверхні різу дозволяє наступну механічну обробку кромок різу.