РАСТРУВАННЯ КОЛЬОРОПОДІЛЕНИХ ЗОБРАЖЕНЬ ТА АНАЛІЗ ПАРАМЕТРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЧІТКІСТЬ ПОЛІГРАФІЧНОЇ РЕПРОДУКЦІЇ - Yatsenko , L. (Машинобудування, 2019)
У статті розглядається доцільність використання одержання багатофарбового растрового зображення при друкуванні. Необхідне суміщення растрових однофарбових зображень може призвести до появи періодичного візерунка, який називається муаром. Застосування нерегулярних растрів виключає муароутворення і підвищує різкість зображення. Правда, нерегулярні растри не виключають, так званих, сюжетних муарів, які з’являються при репродукуванні зображень з регулярним малюнком, наприклад, текстуру тканин тощо. Серед недоліків нерегулярного растрування можна відзначити підвищені вимоги до витратних матеріалів і обладнання, технологічної дисципліни. Спеціалісти не мають єдиної думки щодо того який растр кращий. Частіше за все відзначають, що для кожного сюжету має бути свій растр.