АНАЛІЗ РОБОТИ КОЛОДКОВИХ ГАЛЬМ - Fidrovskaya , N.; Khursenco , S. (Машинобудування, 2020)
В статті розглянуто питання ефективної роботи колодкових гальм, які використовуються для механізмів вантажопідйомних кранів. Показані недоліки, які значно погіршують роботу як самих гальмових пристроїв, так і роботи кранових механізмів. Проектні розрахунки не враховують пружні деформації гальмівного шківа і виникаючих при цьому деформацій гальмівних колодок, що змінює площину їх контакту і значно погіршує роботу гальма. Визначення площини взаємодії колодки і гальмового шківа дає змогу визначити дійсні контактні напруження і оцінити надійність і довговічність колодкових гальм. В роботі отримано рішення для визначення радіальних прогинів гальмівного шківа, що дає змогу визначити деформацію колодок і дійсну площину прилягання їх до шківа.