Оптимізація параметрів обробки поверхні деталей під нанесення відновлювальних покриттів - Deryabkina , E. (Машинобудування, 2020)
Представлені результати аналітичного дослідження параметрів щіткової обробки поверхні деталей засобів транспорту типу «вал» під нанесення відновлювальних газополуменевих покриттів для забезпечення максимальної міцності зчеплення покриття з основою, з використанням математичної теорії планування експерименту. Для аналітичного дослідження були обрані наступні параметри: діаметр голок щітки, що обертається (мм), вільна довжина голок (мм), швидкість обертання щітки (об/хв), щільність розташування голок (шт/ см2). Експерименти показали, що така випадкова характеристика як міцність зчеплення приблизно може бути описана нормальним законом розподілу, і область її максимуму може перебувати при значеннях діаметра голок від 0,35 до 0,95 мм з вільними довжинами голки від 30 до 70 мм і при кількості оборотів від 800 до 2500 об/хв, а також при щільності розташування від 20 до 40 шт/см2. Визначено максимальні значення міцності зчеплення в нульовому рівні. Математична модель у вигляді полінома дозволяє дати кількісну оцінку впливу кожного фактора на функцію відгуку. Для знаходження екстремальних значень використаний визначник. Достовірність результатів аналітичних досліджень підтверджується результатами експериментальних досліджень і промислових випробувань.