ВИЗНАЧЕННЯ НАПРУЖЕННЯ В ДРОТИНІ КАНАТУ ПРИ НАБІГАННІ НА БЛОКИ І БАРАБАНИ - Fidrovska, N; Lomakin, A (Машинобудування, 2019)
В статті розглянута задача визначення додаткових зусиль, які виникають при намотці канату на барабани і згині на блоках. Розглянутий елемент каната, який переходить з прямої дільниці до згинання на блоці. При цьому в ньому виникають розтягуючи (або стискаючі) сили, які приводять до руйнування дротинок канату. Запропонований новий розрахунок, який базується на класичній теорії, а саме законі Гука. Зроблено порівняння отриманих розрахункових значень до експериментальних.