ВПЛИВ ГІДРАВЛІЧНОГО ОПОРУ ГАЗОЗБІРНИХ СИСТЕМ РОДОВИЩ НА ОБСЯГИ ВИДОБУТКУ ГАЗУ - Bratakh, M; Soboleva, A; Grebenyuk, S; Zanochkin, S (Машинобудування, 2019)
Статтю присвячено питанням подальшої розробки родовищ із тривалим терміном експлуатації, які працюють на виснаження і до яких відноситься більш ніж 80 % газових і газоконденсатних українських родовищ. Автори акцентують увагу на експлуатації наземного обладнання і оцінюють вплив його режимів роботи на обсяги відбору газу з родовищ в умовах знижених робочих тисків. Розбивши систему збору, підготовки і компримування газу на основні ланки, по кожній з яких оцінено втрати тиску, зумовлені гідравлічним опором шлейфів свердловин, сепараційного обладнання, блоку входу в дотискувальні компресорні станції, міжпромислового газопроводу тощо, автори статті доводять, що гідравлічні втрати є динамічними при прогнозуванні подальшої розробки родовищ, а не постійні, як це допускається під час складання проектів. В статті представлено алгоритм прогнозування розподілу робочого тиску на гирлі свердловин газоконденсатного родовища, враховуючи дійсний гідравлічний стан системи збору, який позначається на різниці у моделях прогнозного видобутку газу. Ефективність впровадження заходів в аспекті отримання додаткового видобутку газу в обсязі 400 млн.м3 до 2030 р. після підвищення ефективності роботи газозбірної системи проаналізовано для родовищ, що знаходяться в Полтавській області, а їх схема збору характеризується як централізована.