Стандартизація розрахунку складальних розмірних ланцюгів в машинобудуванні в умовах термовпливу - Melnichenko, A; Trich, A; Cherkashyna, О (Машинобудування, 2019)
Встановлено, що існуючі міждержавні, національні, галузеві нормативні документи регламентують порядок, правила розрахунку складальних розмірних ланцюгів за умови, що збірка виконується в нормальних умовах, без врахування впливу температури. Метою роботи є удосконалення нормативного забезпечення процесу складання багатоелементного з'єднання в умовах термовливу. Виконано теоретичні дослідження процесів, що проходять під дією температури в зоні контакту сполучається поверхні деталей при скріпленні багатоелементного з'єднання. В результаті впливу радіальних сил і сил стиснення на геометричні параметри деталей типу «вал-втулка» при з’єднанні їх нагріванням, була визначена величина температурного зазору, що утворюються між елементами з’єднання в осьовому напрямку. Пропонується при розрахунку складальних розмірних ланцюгів використовувати математичну модель визначення номінального значення замикаючої ланки з урахуванням температурних зазорів. Отримана математична модель лягла в основу створення нормативного забезпечення при визначенні номінального значення замикаючої ланки з урахуванням різних матеріалів з'єднання деталей, температур і геометричних параметрів поверхонь.