ЗАЛЕЖНІСТЬ МІЖ ВИМІРЯНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ЯКОСТІ ОБ’ЄКТІВ РІЗНОЇ ПРИРОДИ ТА ЇХ ОЦІНКОЮ НА БЕЗРОЗМІРНІЙ ШКАЛІ - Trisch, R; Kiporenko, A; Kim, N (Машинобудування, 2019)
В статті проаналізовано існуючі види залежностей між виміряними показниками якості об’єктів різної природи та їх оцінкою на безрозмірній шкалі та показано їх переваги та недоліки. Визначено ряд особливостей розглянутих залежностей, серед яких те, що вони не містять жодних параметрів, тому немає необхідності їх оцінювати. Крім того, користуючись принципом симетрії, можна отримати ряд проміжних залежностей, що дозволяє оптимізувати вимоги до якості об’єкту. Також показано, що всі залежності мають екпоненційний вигляд і ніколи не перетинають значення «одиниця» та перетинають значення «нуль» на осі абсцис, що відповідає ідеології якості. Запропоновано новий вид залежностей, які враховують тільки максимально допустиме та мінімально допустиме значення показника якості об’єкту та може застосовуватися як для оцінювання якості продукції, так і для оцінювання якості процесів та послуг. Змінюючи параметр форми, можна змінювати крутизну залежності, при цьому не змінювати точку перегину, яка зафіксована по середині поля допуску на показник якості. Такий тип залежності можна вважати універсальним.