Розробка нормативної бази ресурсозберігаючих технологій при механічній обробці
pdf

Ключові слова

механічна обробка
енергетичний критерій
режими різання
нормативна база

Як цитувати

Gordeev , A. . (2019). Розробка нормативної бази ресурсозберігаючих технологій при механічній обробці. Машинобудування, (23), 94–99. https://doi.org/10.32820/2079-1747-2019-23-94-99

Анотація

Метою роботи є аналіз енергетичних перетворень при чистовому точінні сталей різцями з твердосплавними ріжучими пластинами з подальшою розробкою нормативної бази ресурсозберігаючих технологій при механічній обробці. Універсальні теоретичні моделі для визначення оптимальних режимів різання повинні базуватися на розгляді процесу різання як комплексу взаємопов'язаних явищ, інтенсивність кожного з яких може бути виражена через єдиний інтегральний енергетичний критерій. Значна кількість взаємопов'язаних фізичних процесів при точінні сталей твердосплавним інструментом зі зміцненням або зносостійким покриттям і залежність інтенсивності їх протікання від режимів різання і властивостей поверхневого шару інструменту, придбаних ним у результаті зміцнюючого впливу, вимагає всебічного аналізу системи зв'язків інтегрального енергетичного критерію процесу різання з режимами різання.

У статті була сформульована система зв'язків інтегрального енергетичного критерію процесу різання з режимами різання. При механічній обробці витрата енергії, необхідної на зняття стружки, зменшується на 10-15%, якщо знімається не максимальний припуск, а імовірнісний. Витрата теплової енергії, що йде на нагрів заготовки при точінні зменшується на 20%, при знятті дійсного припуску. Корисну частиною енергетичного балансу будемо вважати постійною для заданої пари «твердий слав - опрацьований матеріал». Мінімум теплової енергії або будь-якого збільшення внутрішньої енергії, необхідний і достатній для утворення поверхні при знятті шару матеріалу з заданим перетином зрізу. Надлишок складової енергії, що перевищує цей мінімум, будемо вважати «шкідливої» частиною, яка витрачається на інтенсифікацію контактів процесів, і, відповідно, - на знос інструменту. У статті на основі аналізу енергетичних перетворень при чистовому точінні сталей різцями з твердосплавними ріжучими пластинами була сформульована система зв'язків інтегрального енергетичного критерію процесу різання з режимами різання. При механічній обробці витрата енергії, необхідної на зняття стружки, зменшується, якщо знімається не максимальний припуск, а імовірнісний. Витрата теплової енергії, що йде на нагрів заготовки при точінні зменшується, при знятті дійсного припуску.

https://doi.org/10.32820/2079-1747-2019-23-94-99
pdf