Енергія, перетворена тепловим насосом, як засіб зменшення витрат на опалення житлової будівлі
pdf (English)

Ключові слова

енергія теплового насосу
отоплення жилової будівлі
економія витрат

Як цитувати

Antonenko , N., Hrinchenko , H., Kanjuk , G., & Khomenko , V. (2020). Енергія, перетворена тепловим насосом, як засіб зменшення витрат на опалення житлової будівлі. Машинобудування, (25), 159–167. https://doi.org/10.32820/2079-1747-2020-25-159-167

Анотація

В роботі представлена концепція оптимізації витрат на опалення для окремої житлової будівлі за рахунок постачання в оселю енергії перетвореної тепловим насосом та змін втрат теплової енергії скрізь зовнішні стіни. Основна мета статті полягає у визначенні раціональних режимів роботи теплового насосу при умові, що є компенсація витрат тепла крізь стіни будівлі.
Це дає змогу регулювати витрати на опалення будівлі за рахунок застосування теплового насосу, зменшення коефіцієнту теплопровідності матеріалу стін будинку та економії електричної енергії. Економія електричної енергії виникає за рахунок скорочення роботи теплового насосу та зменшення втрат тепла крізь стіни житлового будинку. Розрахунок втрат теплової енергії крізь стіни здійснювався на основі розрахунків табличних даних та дослідження роботи теплового насосу, які були проведені на базі фізичної моделі теплової установки. При оцінці економічної ефективності роботи теплового насосу враховується різниця у величині ринкових тарифів на еквівалентні об'єми електричної і теплової енергії, оскільки на роботу теплового насосу витрачається електроенергія, а корисно спожитою енергією є теплова. При комплексному використанні теплового насосу та зменшенні на 41,5% коефіцієнту теплопровідності матеріалу стін будівлі, дозволятиме додатково на 43,5% підвищити економію витрат на опалення.

https://doi.org/10.32820/2079-1747-2020-25-159-167
pdf (English)